Hier het recept:

Recept voor 2,5 liter:

Nodig voor het wasmiddel:

  • Stukje handzeep, nieuw, restjes, maakt niet uit. Ik gebruik alle soorten handzeep door elkaar maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld alleen Sunlight. Je gebruikt per 2,5 liter 40 gram. (Per 1 liter gebruik je 16 gram)
  • Zak soda. Je gebruikt per 2,5 liter 40 gram. (Per 1 liter gebruik je 16 gram)
  • 2,5 Liter water

Verder nodig:

– Rasp of (oude) blender of hakmes. Snijplank.
– Keukenweegschaal.
– Litermaat + emmertje of kom. Of alleen een grote litermaat waar ruim 2,5 liter in past.
– Grote lege fles of flacon (ruim 2,5 liter) waar je het wasmiddel in kan bewaren.
– Houten lepel om te roeren.
– Trechter kan handig zijn.

TIP: Gebruik materiaal wat je niet hoeft te gebruiken voor voedsel. Om een eventuele zeepsmaak aan het eten te voorkomen. Mes, litermaat en kommetjes kun je goed afwassen, maar een houten lepel, snijplank, rasp of blender/koffiemolen zou ik alleen voor dit doel gebruiken.
Heb je die niet, dan de kringloop misschien wel 😉


Bereiding:

  • Rasp, hak of snijd de handzeep in kleine stukjes/poeder, weeg 40 gram in een kommetje op de keukenweegschaal en doe de zeep in de grote litermaat of emmertje/kom.
  • Weeg ook 40 gram soda en doe dit erbij.
  • Kook 2,5 liter water en giet dat bij de zeep en soda.
  • Goed roeren met een houten lepel. Doe dit regelmatig totdat alles goed is gemixt en laat alles zover afkoelen totdat de vloeistof in gaat dikken.
  • Doe dan de vloeistof in de fles/flacon (eventueel met behulp van een trechter) waarin je het wasmiddel wilt bewaren. Neem een ruime fles of flacon zodat je later het ingedikte wasmiddel goed kunt schudden.

Je wasmiddel is klaar.
Het wasmiddel is vrijwel zonder reuk. Ik vind dat meestal prima maar soms wil ik een lekker geurtje aan mijn schone was. Ik gebruik daarvoor wasparfum, korrels of vloeibaar. Wanneer je wasverzachter gebruikt hoeft dat niet. Dat ruikt al lekker.

Ik was al jaren al mijn machinewas ermee en het voldoet prima.  Ik bereid meerdere porties tegelijk en doe dat in zakjes. Dan hoef ik een volgend keer alleen maar de zakjes in een kan te doen en kokend water erop te gieten. Met 1 stukje handzeep (80-100 gram) en 80-100 gram soda kun je ruim 5 liter wasmiddel maken. Verwacht geen wondermiddel, dat is een gekocht wasmiddel ook niet. Bij hardnekkige vlekken kun je voorbehandelen zoals je gewend bent of wat extra soda, azijn of Vanish toevoegen. Je kunt natuurlijk ook je vertrouwde wasmiddel er naast blijven gebruiken of mixen.

Succes en je kunt in het vervolg een stuk goedkoper je was doen.

Succes! Hanny.