Museumbezoek “It Damshûs”

Ik ben geboren in Nij Beets, een klein dorpje vlakbij Drachten. Mijn ouders woonden destijds in een klein huisje aan het kanaal en daar ben ik op de tafel geboren. De dokter kon niet in de bedstee helpen met de bevalling, dus dan maar op de tafel. Zo ging dat toen.
Na een half jaar zijn we verhuisd naar IJmuiden. Er was inmiddels veel familie verhuisd over de dijk en wij gingen ook. Omdat mijn moeder niet kon aarden en heimwee had zijn we terug gegaan naar Friesland. Wie weet hoe mijn leven was gegaan wanneer wij waren gebleven. Dan was mijn “nieuwe” nichtje  misschien wel mijn beste vriendin geworden… of niet hahaha.

Terug in Friesland begon mijn vader een eigen bedrijf en leefden we “nog lang en gelukkig”, nou ja, met de nodige dosis misère zo nu en dan.

Maar mijn roots liggen dus in Nij Beets, en van de meeste van mijn oudere familieleden. Het werd tijd dat ik weer eens ging kijken in mijn geboortedorp en het plaatselijke museum.

Heel wonderlijk vond ik het. Ik stapte “mijn vroegste jeugd” binnen. Zag weer allerlei beelden van toen. Wij woonden er dan wel niet meer, maar mijn opa’s en oma’s nog wel. En vroeger was het de gewoonte om hen te bezoeken in de weekends. In het openluchtmuseum zijn een aantal huisjes ingericht in oude stijl, met dezelfde potten en pannen, petroleumstelletjes, waterpomp en ga zo maar door. En foto’s aan de wand. Ook van mijn voorouders. En van mijn vader, tantes, en weet ik veel van wie allemaal.

Enkele foto’s genomen in het museum:

Mijn geboortehuis kun je nog net zien.

Mijn geboortehuis kun je nog net zien.

Een zgn. bokwoning, gebouwd op een oud turfschip, een bok

Een zgn. bokwoning, gebouwd op een oud turfschip, een bok

In de bokwoning hangen de foto's van mijn voorouders

In de bokwoning hangen de foto's van mijn voorouders

 
dsc01916b
 
Ik kon vanachter het touwtje geen goeie foto’s nemen, maar na lief gevraagd te hebben mocht ik wel even achter het touwtje. Ik heb de foto’s van de muur gehaald en gepoogd foto’s te nemen. Helaas ouderwets spiegelend glas in de lijsten…
Mijn betovergrootmoeder, en die van Marmod :-)

Mijn betovergrootmoeder, en die van Marmod 🙂

Mijn betovergrootvader
Mijn betovergrootvader

In de herbouwde kroeg (van de veenbaas) hing deze foto. Vroeger had men in Beets de Jeugdbond voor onthouding (van alcoholische dranken) “De blauwe knoop” (Hoe verzinnen ze het). Daarin zaten een aantal familileden van mij, waaronder mijn vader (achterste rij, 3e van rechts) .

 
dsc01909b
 
In een andere woning hing deze collage van een krantenknipsel uit 1935. Van mijn betovergrootvader, overgrootvader en Marmods grootvader en oom.
 
de 4 geslachten van den Berg
de 4 geslachten van den Berg

dsc01902b

dsc01898b
 
Natuurlijk was er veel meer te zien. Je kon zelfs een poging wagen met polstokspringen. Het bezoekje was zeker de moeite waard en ik heb nog een aantal geërfde oudheden liggen die vast wel een plekje zullen krijgen in dit museum “It Damshûs“.
 
dsc01932b
 

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*