Een brief uit het verleden

Zaterdag sta ik met mijn vriendin op de rommelmarkt. Dus ben ik (alweer) in de stapel oudheden gedoken. Er staan nog zoveel dozen die ik na moet kijken. En wie weet, zit er iets tussen voor de rommelmarkt.

In een oud houten bakje, door mijn pake inelkaar getimmerd, zit vanalles. Oude Kwatta-spaarboekjes, paspoorten, telegrammen, diploma’s en vele andere wetenswaardigheden. Niks geschiks voor de rommelmarkt dus, maar wel weer erg leuk om door te kijken. Sommige documenten en aardigheden ga ik gebruiken voor mijn journals, maar heel veel gaat weer terug in de houten bak. Wegdoen vind ik erg moeilijk.

brief_IJmuiden_14021956_01c

In die doos zat een brief. Een brief van 4 kantjes, geschreven op 14-2-1956 door mijn ouders aan mijn pake en beppe. Wij waren met ons 4-tjes net verhuisd naar IJmuiden waar mijn ouders een huis hadden gekocht en werk gevonden. Mijn broer was 5 jaar en ik was net 15 maanden en zat nog in de box. Mijn pake en beppe woonden nog in Friesland.

Tegenwoordig hebben we e-mail. Ook erg leuk en handig, maar niets kan tippen aan zo’n brief. Trouwens, niet alleen brieven werden verstuurd, maar ook kleding, dropveters en bananen zoals uit deze brief blijkt. Er wordt ook gesproken over Jeen v.d. Berg die pech kreeg tijdens de 11-stedentocht en deze  niet heeft gewonnen. Er staat in de brief dat er 4x per dag sneeuw valt die elke keer weer moet worden geruimd voor de winkeldeur.

Op deze manier iets lezen over mijn vroegste jeugd en hoe mijn ouders over ons schreven en dachten, dat voelt heel bijzonder. Vooral nu ze er beide niet meer zijn. Ik had hen nog zoveel willen vragen. Maar nu ik deze brief heb gevonden en gelezen heb ik een aantal antwoorden gekregen. Dankjewel… wie of wat dan ook.

De volledige brief vind je hier.

7 Comments

  1. Silvia
    Posted 11 augustus 09 at 19:23 | Permalink

    Dat zijn hele fijne cadeautjes. Heel kostbaar.
    Mooi..

    Liefs silvia.

  2. Posted 11 augustus 09 at 20:11 | Permalink

    Geweldig Hanny. Erg leuk om te lezen! Dat jij zo fantastisch lief was/bent. En dat je meer van drop houdt dan van aardappels hahah. Die Jeen, http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeen_van_den_Berg was dat familie. Dat zal wel denk ik …. Ook wordt Mary genoemd, een nicht van mij uiteraard. Een hoorspel op de radio, is ook een leuk detail …. ze moesten ’s weten dat de brief nu op het INTERNET staat.

  3. Margriet
    Posted 11 augustus 09 at 20:39 | Permalink

    Vond dat stukje over dat witte wollen truitje ook zo leuk, zag meteen een superschatiig Hannytje voor me 😉 Maar brrrrrrr, wat zal dat truitje gekriebeld hebben LOL Ben beetje allergisch voor wollen truien!!!

  4. Hanny
    Posted 11 augustus 09 at 21:49 | Permalink

    Ik lees die brief keer op keer… ik krijg er geen genoeg van haha. Hebben jullie dat stukje op de kop ook gelezen? Had nieuwe witte schoentjes met bont erop en een wandelwagentje… Ik zag er natuurlijk erg schattig uit haha. Marmod, vraag je moeder maar, zij heeft me vast wel eens gezien met al die mooie gebreide wollen kleertjes…
    En zouden die bananen goed zijn overgekomen?

  5. Posted 11 augustus 09 at 21:49 | Permalink

    Nee, dan gebreide kniekousen voor Hanny’s broer 😉 Tja het sneeuwde hè

  6. Hanny
    Posted 11 augustus 09 at 21:51 | Permalink

    Arme broer… waren ze niet voor mij??? Moet ik nog es goed lezen haha. Ik kan me al die gebreide majoos, kniekouzen, borstrokken nog heel goed herinneren…

  7. Margriet
    Posted 11 augustus 09 at 22:01 | Permalink

    Jakkkes, krijg er de kriebels van, al dat wol!!! Hahahaha
    ja, had het stukje op de kop ook gelezen, schattig hoor, al die witte kleertjes en witte schoentjes, ze vonden je vast niet terug in al die sneeuw 😉
    Nee, vind het echt super zo’n brief, kan me voorstellen dat je die keer op keer na leest!!!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*