Category Archives: Geocaching, Letterboxing

Schatten verstopt

2011-10-02 16.17.23bNa veel gepuzzel, lopen, plekjes zoeken, nadenken,  en vooral geocaching-jargon en -regels leren, is het mij geslaagd 2 schatten te verstoppen. In en rond mijn woonplaats Harkema zodat ik ze ook gemakkelijk kan controleren en eventuele verbeteringen aan kan brengen. In juli 2009 heb ik al eens een letterbox verstopt. Deze is helaas verdwenen, meegenomen door iemand dus. Jammer, maar hij zal wel te gemakkelijk zijn geweest denk ik.

Het heeft best nog wel wat voeten in de aarde, letterlijk, maar ook figuurlijk. Voordat een cache (schat) op geocaching.com wordt gepubliceerd, moet deze eerst worden gekeurd. Nagekeken of alle gegevens  wel zijn opgegeven, dat de juiste atributen zijn gebruikt en dat er toestemming is van de landeigenaar van de verstopplek. Want dat is wel erg belangrijk. Je mag niet lukraak overal maar wat verstoppen. Nu maakt het wel verschil wat voor soort cache je hebt verstopt. Ja, er zijn er verschillende. Van erg klein (nano-cache = miniem klein kokertje met logrolletje en magneetje) tot soms hele containers. Vaak worden er fotokokertjes gebruikt met daarin een simpel logrolletje en soms een kleine “goodie” (ruilkadootje). Ook vind je vaak waterdichte doosjes met een logboekje, goodies en zgn. trackables (geregistreerde, genummerde voorwerpen die van cache naar cache reizen).

Het enige nadeel van geocaching is dat je gebruik moet maken van gps-coordinaten en dus een telefoon of andere gps-ontvanger nodig hebt die daar mee om kan gaan en je naar de juiste coordinaten kan brengen. Ik ben in het bezit van een Garmin Asus telefoon die mij naar de caches leidt. Ook is er veel mogelijk via Google earth. Daarop kun je soms redelijk precies de verstopplek op streetview spotten. Jammer dat je niet kunt grabben uit je beeldscherm.

Ach, de mensen die mij kennen weten dat ik uren door kan bomen over dit onderwerp. Ga ik niet doen. Wil je meer weten over geocaching, dan kun je de website bezoeken, of mij 😉 Mijn caches zijn geregistreerd en gepubliceerd op geocaching.com, hier en hier. Mijn schatjagersnaam is, hoe kan het ook anders, “trompke

sticker 24

Geocaching en letterboxing

DSC02285bEen aantal jaren terug werd mijn interesse gewekt door Jolande. Zij en haar familie zijn al jaren fanatieke schatjagers en -planters. In 2009 meldde ik mij aan bij de letterbox-website Atlasquest.com en plantte enthousiast zelf ook een letterbox in mijn omgeving. Deze is door een aantal mensen gevonden maar helaas door onbekenden meegenomen.

Wat ik erg jammer vond was dat er niet zoveel boxen in de buurt waren te vinden en het zoeken lukte dan ook niet erg. Wel vonden mijn vriendin Margriet en ik 2 boxen van Jolande in België tijdens een bezoekje aan haar. Daarna stagneerde het zoeken weer. Totdat ik ontdekte dat er ook “geocaching” bestond. Van mijn broer kreeg ik daarover de nodige info en ook een minicontainertje als microcache. Deze heb ik nog niet gebruikt, maar dat gaat zeker nog gebeuren. Ik kwam op de website Geocaching.com (of .nl) terecht en er ging een wereld voor mij open. Overal liggen er caches. Klein groot, multi, virtueel… noem maar op. Ook in mijn omgeving een aantal.

Maar voor geocaching heb je gps nodig… en dat had ik niet. Ja, alleen mijn Garmin navigatie systeem in de auto. In 2010 was ik aan een nieuwe telefoon toe en kreeg ik het idee om dan maar een Garmin telefoon te kopen met navigatie. En dat gaat prima. Ik kan geocaches zoeken. Heb nu dus 2 letterboxen (met stempel en logboekje) gevonden op de traditionele manier en 5 geocaches met mijn telefoon. Dat werkt prima.

Erg veel zoek ik nog niet, maar dat is al aan het veranderen. Gisteren heb ik een nieuwe microcache verstopt in mijn omgeving met dezelfde naam als de verdwenen letterbox. Gewoon een fotokokertje met logboekje en een goodie (een ruilhebbedingetje, eruit halen en er iets nieuws weer in doen). Geen stempel, al vind ik dat erg leuk wanneer ik een schat met stempel vind. Ik hou het voorlopig nog simpel totdat ik wat meer ervaring heb. eerst maar eens afwachten of mijn cache wordt gevonden en wat de reacties zijn. Vanavond misschien nog even zoeken naar een schat die ik gisteren niet kon vinden… Heb ik er 2x plezier van 😉

stickermedium

Naar België

44256317Afgelopen weekend zijn Margriet en ik naar Jolande geweest. Zomaar een weekendje samen naar een hobby-vriendin. Ik kende Jolande alleen via internet omdat wij, met nog veel meer leuke mensen, diverse hobbies delen. Met name poppenhuizen en miniaturen, knippen en plakken (atc, altered books, art journalling, Wreck This Journal etc.) en ook nog letterboxing. Ook Margriet deelt deze hobbies.
Hier het hele verslag.
Hier zijn de foto’s te zien die ik heb genomen en
hier ergens mijn live verslagje via Twitpic. En
hier Margriets verslag. Ook Julian heeft een verslagje…
hier! Tot slot
hier nog Jolande’s aandeel.

.

read more »

Clue letterbox “Mûntsjegroppe”

Deze letterbox is verdwenen sinds 25 oktober 2009!

De letterbox ligt verstopt in Harkema. Niet in het plaatsje zelf maar westelijk van Harkema in het natuurgebied rond de “Mûntsjegroppe”.
Tip: Neem handschoenen mee.

1. Komende vanaf het noorden, Kootstertille, rijdt u op de N369 richting Drachten (Rysloane, later Betonweg). U rijdt de afslag “Harkema” voorbij en slaat dan na plm. 700 meter rechtsaf de ventweg op en dan meteen links.
2. Komende vanaf het zuiden, Drachten, rijdt u op de N369 richting Buitenpost (Langewyk, later Betonweg). Na de rotonde rijdt u na ongeveer 1 km de afslag rechts “Quackenburg” voorbij en slaat dan na plm.40  meter linksaf de ventweg op en dan meteen links.
3. De ventweg buigt af naar rechts en u ziet het parkeerterrein van het Themapark en Openluchtmuseum “De spitkeet”. U kunt uw auto hier parkeren. Met de fiets of lopend kunt u verder. U bent op “De Dunen”

dsc01855
4. Na de verharding van “De Dunen” heeft u nog een stukje zandweg. Aan het eind van deze zandweg slaat u rechtsaf de “Mûntsjegroppe” in.

dsc01849
5. Na ongeveer 60 passen slaat u linksaf het fietspad op (Skeanpaad).

dsc01847
6. Verderop aan dit pad staan kort na elkaar aan de rechterkant 2 bankjes. Bij het tweede bankje moet u zijn.
7. Achter het bankje is een boomwal met bomen. Klim op deze boomwal en u ziet links van u o.a. twee eiken. Onderin de tweede eik zit een holte. Daarin zit de letterbox.

Letterboxing

dsc01841Mijn gemaakte letterbox ligt klaar om “geplant” te worden. Ik wil hem in Harkema planten, ergens in het schitterende natuurgebied waar ook het openluchtmuseum ligt en waar wij onze openluchtspelen opvoeren.

Meer over dit gebied kun je hier vinden

Wil je meer weten over letterboxing? Dan verwijs ik je graag naar deze website.