Category Archives: Download

Mijn lettertype “TrompkeHand”

milliande mijn lettertype

Ben best wel een beetje trots dat Milliande, een Amerikaanse Mixed-media artieste, mijn ontworpen lettertype “Trompkehand” in haar header gebruikt.

TrompkeHand
Gewoon gratis te downloaden en vrij te gebruiken: hier

Weekboekje – zelf maken

Een beetje rommelend in mijn archieven vond ik nog een dummy van een vouwschema. Ooit gemaakt toen ik nog als drukwerkvoorbereidster werkte bij de drukkerij. Een dummy is een probeersel zonder tekst, en een vouwschema, ja, dat is iets ingewikkelder uit te leggen. Boeken worden niet per velletje gedrukt maar per katern. Dat wil zeggen, een veelvoud van 4 pagina’s op 1 vel papier. Om deze pagina’s goed te kunnen vouwen zodat de paginanummers gaan kloppen, daar heb je een vouwschema voor nodig.

Voorbeeld van een vouwschema:

Zoals je ziet staan de pagina’s doorelkaar en voor de helft ondersteboven.

1 zo’n vel papier (dubbelzijdig bedrukt dus) vormt 1 katern. Een boekwerk kan uit 1 of meerdere katerns bestaan die of gelijmd of gebonden worden.

Het leek mij leuk om weer eens een boekje te vouwen. Bestaande uit 1 katern, dubbelzijdig geprint. Totaal 16 kleine pagina’s van 7,3 bij 10,2 cm. Het klinkt ingewikkeld, maar ik heb de pagina’s zo gemaakt dat ze zo op een A4-tje kunnen worden afgedrukt. De 2 te gebruiken pagina’s kun je dowloaden vanaf mijn website. Om zelf te maken.

Als PDF-files
Downloaden: weekboekje01-blad1
Downloaden: weekboekje01-blad2

Als Doc-files (marges kloppen beter)
Downloaden: weekboekje01-blad1
Downloaden: weekboekje01-blad2

Dit is blad 1 en blad 2 ziet er bijna net zo uit, alleen met andere paginanummers.

Het lijkt erg ingewikkeld maar aldoende merk je dat het meevalt. Wat moet je doen om een boekje te maken:

1. download de beide PDF-files. Stop een a4-tje in de printer en zet een merkteken zachtjes met potlood op dit vel papier zodat je straks precies kunt zien hoe je het velletje moet draaien wanneer je de andere kant wilt printen. Ik zet meestal een kruisje linksboven. Druk dan het 1e blad af. Draai het papier op de juiste manier in de printer (bij mijn printer in de lengte over de kop, mijn kruisje komt dan linksonder aan de andere kant) en druk dan het 2e blad af. Gewoon proberen. Pagina 1 en 2 komen opelkaar als het goed is geprint.

2. Vouw het aan beide zijden geprinte a4-tje op de volgende manier:
– leg het a4-tje zo, met pagina 3 linksboven (staat dan op de kop). Het vouwen gaat om en om.
– vouw dan het blad in de breedte dubbel: pag. 2 komt dan op 3 te liggen, je hebt dan pag. 1 / 16 / 8 / 9 boven liggen
– vouw dan weer dubbel in de (nieuwe) breedte, pag. 4 komt op pag. 5
– vouw dan nog 1x dubbel in de breedte, pag. 8 komt dan op 9. Aan de buitenkant zitten dan 1 en 16.

3. Prik in de rugzijde 2 gaatjes met een naald, op 1cm en 2cm. Rijg hierdoor een dubbele draad en knoop deze vast met een platte knoop. Doe hetzelfde op 8,5cm en 9,5cm.

4. Snijdt de vouwen van de pagina’s af of snijdt deze open. Je boekje is klaar. Lukt het niet meteen, dan probeer je het gewoon nog een keer 🙂

Wanneer je meerdere van deze boekjes maakt dan kunnen ze later samen ingebonden worden tot 1 boekwerkje. Hoe? Dat komt later….

Dit is het begin van mijn 1e boekje.

Op mijn pagina “Zippies” vind je meer downloads.

Blockle-font

Heb een simpel font gemaakt, gewoon een oefening om het een beetje onder de knie te krijgen.

Je kunt ‘m hier downloaden.

Mijn font

fontlabel

Mijn font is klaar. Misschien niet het allermooiste schrift maar ik vind het wel een persoonlijk tintje geven aan mijn weblog. Niet alle tekst is in dat handschrift gezet, alleen bepaalde kopjes. De zgn. platte tekst heb ik gelaten zoals het was omdat het wel leuk lijkt maar niet echt prettig leest. Tenminste, dat vind ik. Het is nog niet te zien wanneer je mijn font niet hebt geinstalleerd. Niet iedereen zal dat willen doen, maar voor de liefhebbers heb ik het font als zip-bestand online gezet. Klik HIER of op het labeltje om te downloaden.

Reacties:

Stoer!!!! Nu kan ik jouw teksten vervalsen ;-) Goed gedaan jochie!
Marmod (Email) (URL) – 03 01 09 – 21:27

Oeps… ben ik weer te naief??? Zou kunnen he?
Hanny (Email) (URL) – 03 01 09 – 21:39

Ojee, straks allemaal illegale Hanny’s, nou ja weer wat anders dan Hannybollen lol

Leuk hoor je handschrift als font, mijn handschrift is vreselijk, dus dat zou ik absoluut nog niet eens als font willen hebben, maar dat van jou is wel mooi.

Groetjes van Jolande
Jolande – 04 01 09 – 13:49

Geweldig, je eigen handschrift op de pc!
Hilly (URL) – 07 01 09 – 08:00

Testreactie, want alles loopt missss….
Hanny (Email) – 15 01 09 – 19:49

Het veranderd hier per uur ;-)) Gaat ie goed Miss Hanny?
Marmod (Email) (URL) – 15 01 09 – 21:48

Nee, kan geen berichten meer plaatsen grmpff….
Hanny – 15 01 09 – 23:45

Download

Ik vind spelen met Photoshop en PSP een ontspannende bezigheid. Ik ben zo nu en dan lekker bezig en zowaar.. ontstaat er soms ook nog wat leuks. Ik ben een beginneling, maar gaandeweg zal ik toch wel ietwat meer ervaring krijgen hoop ik. Voor de leuk heb ik hier een pagina neergeplakt waarop ik mijn eerste pogingen gezipt heb neergezet om te downloaden. Voor de eventuele liefhebber om mee te spelen. Op geslagen in PDF (Potoshop CS) formaat. Deze kun je in PSP ook gewoon openen.

Download ‘m hier.