Category Archives: Gelezen

iniminimillimetermuisje

puttyIk zat achter mijn bureautje mijn dingetjes te doen en was met een balletje putty aan het spelen. Putty is een soort van erg zachte klei waarmee je kunt “ontstressen” LOL. Kneden, rollen, uittrekken, stuiteren, overal opplakken en weer lostrekken… noem maar op. Het goedje wordt niet hard en wanneer je het neerlegt zakt de massa in tot een platte “vlek”.

Tijdens het spelen met dat spul dacht ik aan de muisjes van Marian Koning (Mamamuis). Zij is op 1 januari begonnen met het maken van haar 1e muisje. Zij wil in het jaar 2011 elke dag een muisje maken en is nu inmiddels met muis 53 bezig denk ik. Ze heeft een speciaal weblog hierover: 365muizen.

5mmmuisEn omdat ik nogal met miniatuurtjes bezig ben kreeg ik plots het idee een minimuisje te maken. Snel uitproberen met dat wat ik bij de hand had… de putty. Een iniminimuisje van 5 millimeter is het geworden. Snel op een euro gezet. Hij begon al in te zakken. In rap tempo een foto gemaakt en muisje was al niet meer 🙁 Helemaal ingezakt tot een zielig hoopje blauwe prut op een euro.

Ik ben uiteraard van plan om meer muisjes te maken, en ook ander klein grut, van klei uiteraard en niet van putty 😉

De foto van dit putty-muisje heb ik opgestuurd naar Mamamuis. Op haar weblog heeft zij ook een “gastmuizendomein“. Iedereen kan haar mailen met een foto van een zelfgemaakte muis, voor in de 365 muizengalerij.

Aye-ya fyah-dla jow-kudl

Dat IJslands een moeilijke taal is, dat wist ik. Ik waag mij dan ook niet 1 IJslands woord te spreken in het bijzijn van een IJslander. Ja, ik heb 1x  een IJslander gevraagd, in een campingwinkel in Landmannalaugar om “mjok”. Had dat toevallig zien staan op een verpakking. “Mjok” betekent “melk”. Had dat niet moeten doen want ik kreeg een hele uitleg in het IJslands waar ik dus geen woord van begreep. Maar uiteindelijk bleken ze geen “mjok” meer te hebben. Mijn uitspraak was blijkbaar erg goed LOL.

Nu met dat vulkaangebeuren kunnen de IJslanders wel even lachen om de buitenlandse verslaggevers die verwoede pogingen doen om het woord “Eyjafjallajökull” uit hun mond te persen. Hier een filmpje waarin je in het begin de juiste uitspraak kunt horen…

Maanduitdaging april 2010

lunaHad al een thema bedacht. Toen ik de vulkaan op IJsland zat te spotten. Maar weet niet meer wat dat was. Het was niet “Vulkaan” want dat thema had de PlaQuest al “ingepikt” 😛 , nee het was iets anders. Ik heb nog even zitten turen naar de schermafdruk van het vorige bericht op dit weblog… het thema-idee komt niet terug. Maar wel een nieuwe (I) … maan. Ik ben een maanmens en ik vind haar zo mooi, vooral op die kiek. Ik vind de maan wel een goed thema. Vaag genoeg toch? Succes!

Stuur me een mailtje met je bijdrage of plaats ‘m op het Plakblog, dan zet ik een afbeelding + link hier neer.

Vulkaantje in IJsland

Ik volg ‘m al een poosje… noem ‘m schertsend het vulkaantje als was het een pruttelend onschuldig bergje. Niets is minder waar. Het vulkaantje is erg gevaarlijk en onvoorspelbaar. Ook al voorspellen ze van alles, de deskundigen. Weten doet niemand het. Heb ‘m in slapende toestand mogen zien, misschien zie ik ‘m ook nog eens als hij wakker is. Hij pruttelt gestaag door. Is het geen plaatje zo? Het lijkt wel een andere wereld… Dit is een schermafdruk van een webcam, 10 minuten geleden (22:22 uur 29-04-2010)… Beetje donker, slechte kwaliteit, maar wat een sfeertje…

wow2

Schermafdruk om 7:30 30-03-2010 (onze tijd)

vulkaantje in de morgen2

Die Twa – Fûgels

Gewoon… omdat ik het mooi vind…

Letters enzo

Times New Roman

Times New Roman

Al heel lang heb ik iets met letters, en dan bedoel ik vooral lettertypes. Toen ik in de drukkerij werkte (zo’n 15 jaar geleden) had ik er dagelijks mee te maken en kon ook heel veel lettertypes herkennen en benoemen die in de drukkerijwereld werden gebruikt. Tegenwoordig is dat een onbegonnen zaak. Er zijn er volgens mij duizenden…
Ik kon een aantal jaren geen boek lezen zonder eerst het lettertype te benoemen. Nu waren dat toen meestal de Times New Roman, Helvetica, Futura of Garamond.  Ik heb wel eens een boek weggelegd omdat het niet lekker las qua lettertype of ik me er zelfs aan ergerde. Gelukkig is dat nu een beetje gesleten, die tick…
Wel boeit het me nog steeds. Een tijdje terug heb ik van mijn broer en zwager een kado gekregen. Een heus programma waarmee ik zelf lettertypes kan ontwerpen en maken. Daarmee ben ik al stevig mee aan het stoeien geweest. Op dit moment ben ik met 2 ontwerpen bezig en ik heb er ook al twee af. Mijn eigen handschrift Trompkehand en een simpel “proef”-lettertype Blockle. Beide te downloaden vanaf mijn downloadpagina.
Ook in mijn plak-hobby, het maken van art-journals, alered books etc., kom ik heel veel letters tegen.

Vanmorgen zag ik op Nederland1 een flits van het programma “Avro kunstuur”. In die flits zag ik de laatste minuut van een portret van Rene Knip, een grafisch ontwerper/kunstenaar die met letters speelt. Omdat ik nieuwsgierig werd ben ik na de uitzending gaan kijken op internet. Hier is het programma en Rene kun je zien  tot 13:30.