Letters enzo

Times New Roman

Times New Roman

Al heel lang heb ik iets met letters, en dan bedoel ik vooral lettertypes. Toen ik in de drukkerij werkte (zo’n 15 jaar geleden) had ik er dagelijks mee te maken en kon ook heel veel lettertypes herkennen en benoemen die in de drukkerijwereld werden gebruikt. Tegenwoordig is dat een onbegonnen zaak. Er zijn er volgens mij duizenden…
Ik kon een aantal jaren geen boek lezen zonder eerst het lettertype te benoemen. Nu waren dat toen meestal de Times New Roman, Helvetica, Futura of Garamond.  Ik heb wel eens een boek weggelegd omdat het niet lekker las qua lettertype of ik me er zelfs aan ergerde. Gelukkig is dat nu een beetje gesleten, die tick…
Wel boeit het me nog steeds. Een tijdje terug heb ik van mijn broer en zwager een kado gekregen. Een heus programma waarmee ik zelf lettertypes kan ontwerpen en maken. Daarmee ben ik al stevig mee aan het stoeien geweest. Op dit moment ben ik met 2 ontwerpen bezig en ik heb er ook al twee af. Mijn eigen handschrift Trompkehand en een simpel “proef”-lettertype Blockle. Beide te downloaden vanaf mijn downloadpagina.
Ook in mijn plak-hobby, het maken van art-journals, alered books etc., kom ik heel veel letters tegen.

Vanmorgen zag ik op Nederland1 een flits van het programma “Avro kunstuur”. In die flits zag ik de laatste minuut van een portret van Rene Knip, een grafisch ontwerper/kunstenaar die met letters speelt. Omdat ik nieuwsgierig werd ben ik na de uitzending gaan kijken op internet. Hier is het programma en Rene kun je zien  tot 13:30.

5 Comments

 1. Posted 14 november 09 at 16:16 | Permalink

  Ja het is niet anders … iedere gek zo zijn gebrek 😉 Heel boeiend dit!

 2. Hanny
  Posted 15 november 09 at 20:14 | Permalink

  Tja, zonder gebreken is het leven zo.. eh… onboeiend (H)

 3. Posted 17 november 09 at 15:36 | Permalink

  Is dat veel werk je eigen font maken?
  Met alle karakters en zo?

 4. Hanny
  Posted 17 november 09 at 17:29 | Permalink

  Ja, Aukje, dat is een heleboel werk. Tenminste als je alle karakters wilt maken. En dat zijn alle tekens op je toestenbord en de tekens met accenten enzo. Elk karakter moet je maken/bewerken. Best wel een klus dus 🙂

 5. Petra
  Posted 7 december 09 at 20:44 | Permalink

  Hallo,
  (Y) dat is nou precies waar ik naar op zoek ben: zelf iemands handschrift om te kunnen zetten in een compleet font. Wil je me zeggen welk programma dat is, hoe het ongeveer werkt (veel werk is niet erg!).
  Dank bij voorbaat,
  Groet, Petra 🙂

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*