Nog een schepje…

winter6301Laat ik er ook eens een schepje bovenop gooien. Op al die sneeuw die er al ligt. Maar dan een schepje uit de jaren 50 en 60. Toen was ik kind. Een kind dat winters  in de sneeuw speelde. En volgens mij viel er toen vaker sneeuw dan tegenwoordig. We bouwden sneeuwhutten van grote bulten sneeuw. Met kruiwagens vervoerden we heel wat m3 naar een hoek achter ons huis in Drachten. Dan klommen we op het dak, en sprongen we pardoes in de bult. Totdat ie helemaal hard was. Dan gleden we naar beneden vanaf het dak, of maakten er een hut van. We gingen dagen achtereen naar de ijsbaan of schaatsten op de Drachtster vaart vlak voor het huis. Of reden een toertochtje naar de Hooidammen winter6303vanuit het centrum van Drachten.  We maakten glijbanen, sneeuwpoppen, sneeuwauto’s en zeepten elkaar in. Beppe breide sokken, mutsen, wanten en sjaals en we droegen borstrokken en wollen hempjes. ’s Avonds lag alles te drogen voor de kachel. Als het erg koud was deden we de pyama onder de kleren aan en soms ook nog kranten. Die waren lekker warm. En een witte kerst heb ik regelmatig meegemaakt.
In 1963 reden we met onze VW-kever over het IJsselmeer naar Medemblik en van Elfstedentochten weet ik helaas maar weinig. We woonden in de verkeerde hoek denk ik.
Precies weet ik het allemaal niet meer, maar zo in mijn geheugen hadden we vroeger meer witte en koudere winters.

De auto's in colonne over het ijsAuto's op het IJsselmeer

.

9 Comments

 1. Margriet
  Posted 10 januari 10 at 17:27 | Permalink

  ieks Hanny, wat klink je dan opeens oud!!!!!! Gelukkig ben je dat niet, maar dit soort herinneringen zijn die van mijn ouders 😛
  oh, met de auto over het ijselmeer, wat eng!!!!
  Vroeger was alles beter, toen had je nog echte winters!!!!!! 😉

 2. Hanny
  Posted 10 januari 10 at 17:34 | Permalink

  Ja, M-tje, je had bijna mijn dochter kunnen zijn 😛
  Maar vroeger was niet alles beter, alleen wat in het geheugen blijft zitten wel 😉 Hoewel… dat is ook niet altijd het geval :-S

 3. Margriet
  Posted 10 januari 10 at 18:03 | Permalink

  Neuh, ik vind ook niet dat vroeger alles beter was, geef mij maar 2010 🙂

 4. Posted 10 januari 10 at 19:26 | Permalink

  Dat herinner ik me ook niet hoor … maar geweldig verhaal! Romantiek ten top. Die foto’s komen die uit een familiealbum???

 5. Hanny
  Posted 10 januari 10 at 19:42 | Permalink

  Nou voel ik me pas echt oud :-S Het was de strengste winter van de 20e eeuw. De foto’s komen uit een familiealbum en zijn door mijn vader genomen. We reden toen met een aantal auto’s mee. De hele familie ging mee. Ik heb ook nog een foto waar ik op sta maar die is erg wazig.
  Maar ik herinner mij de winter van 79 ook nog hoor!

 6. Hanny
  Posted 10 januari 10 at 19:45 | Permalink

  Ojee, sterker nog.. ik sta ook op de tweede foto, al ben ik niet erg zichtbaar moet ik zeggen. Ik dacht: “Heeft mijn broer witte sokken aan????” Maar nee, dat ben ik dus….

 7. Kootje
  Posted 10 januari 10 at 19:55 | Permalink

  Dan voel ik mij mee oud Hanny! Naar mijn idee lag er vroeger ook veel vaker sneeuw, maar kinderherinneringen zijn misschien gekleurd, wit in dit geval 😉
  Oh, misschien hebben we wel naar elkaar gezwaaid op het IJsselmeer, wij reden in een Daffodil over het ijs, in tegenovergestelde richting!

 8. Posted 11 januari 10 at 09:45 | Permalink

  Ach ja, ik zie een kleine Hanny 😉 …. verzin je toch niet trouwens, met de auto over het ijsselmeer!

 9. Posted 12 januari 10 at 22:19 | Permalink

  Prachtig die foto’s en er lag vroeger veel meer sneeuw. Ik ben dan van ’59 maar ik kan het me wel heel goed herinneren, komt omdat ik er zo dol op ben 🙂

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*