Verf maken van zand uit de Provence

2010-09-12-15-26-20_8002010-09-12-16-50-53_8002010-09-12-12-23-47_8002010-09-13-14-44-49_800

Tijdens onze vakantie in september hebben we o.a. de omgeving van Rustrel en Rousillon (Provence, Frankrijk) bekeken en beroofd van enkele zakjes met oker-zand. We hebben veel gewandeld door deze wonderlijke en mysterieuze wereld van de okergroeven waar bizarre vormen van geel/paars/wit/rood gekleurde aarde als versteende trollen staan. Prachtig. Ik wist van tevoren dat ik zand mee wilde nemen en een aantal in mijn zak gepropte plastic zakjes waren snel gevuld. Thuis gekomen ben ik gaan experimenteren met het maken van verf van deze buit.

Hoe?

Er zijn verschillende manieren. De simpelste is een beetje water en gekleurd zand mengen en je kunt al verven. De hoeveelheid en grofheid van het zand in het water bepaald de structuur. Dat kun je gewoon proberen.

Ik heb het zand in een plastic bekertje (ongeveer half vol) gedaan en er water bij gedaan. Na goed roeren heb ik het water in een glas (door een zeefje) gegoten en zoveel mogelijk zand in het plastic bekertje laten zitten. Het water heb ik vervolgens een paar maal overgegoten in verschillende glazen om zoveel mogelijk het grofste zand te scheiden van het gekleurde water. Het achtergebleven (fijne poeder)zand met water kun je bewaren en je kunt daar ook mee verven. Je kunt opnieuw deze procedure volgen door simpel wat zand toe te voegen in het plastic bekertje.

2010-09-20 11.00.14_8002010-09-20 11.56.25_800

2010-09-20 11.57.03_800

Het laatste, dus fijnste afgietsel laat ik dan staan in een hoog glas en na een poosje zakt de zandpap naar de bodem en kun je het overtollige bovendrijvende water met een sponsje eruit halen.

Wat overblijft is al verf, maar wel dun. Je kunt wat van deze drab mengen met stijfsel, gelmedium of op laten drogen zodat je een soort van pigmentpoeder krijgt wat je later ook kunt mengen met gel, stijfsel, water of wat dan ook.

2010-09-20 12.03.25_8002010-09-20 12.14.03_800Wat ik ook heb gedaan is verf koken. Je doet de overgebleven fijne drab (met een beetje water) in een steelpannetje. Als bindmiddel heb ik maizena en bloem geprobeerd wat beide wel wil lukken. Maizena wordt een beetje blubberig wat niet echt lekker smeert, dus mijn voorkeur gaat uit naar bloem. Ook heb ik er scheutje lijnolie (andere olie wil ook wel denk ik) bij gedaan voor de smeerbaarheid. Hoeveelheden heb ik gegokt. Op een halve liter drab, plm. 15-20 gram meel en 1 scheutje lijolie (eetlepel). Misschien zijn andere verhoudingen beter, dat weet ik (nog) niet. Het goedje heb ik in laten koken tot een glad papje van dunne-vla-dikte. Wanneer de massa afkoeld wordt het dikker. De afgekoelde verf heb ik in potjes gedaan. Eventueel (wanneer het is gaan klonteren) kun je nogmaals de pap door een zeefje doen tijdens het vullen.

Ik heb nu 2 (jam)potjes met verf. Gele en rode oker. Heb ook nog paars. Maar volgens mij kun je met stoepkrijt ook wel leuke pastelkleurtjes verf maken.

Tja, en nu moet ik het ook gaan gebruiken hè? Al vind ik het maken misschien wel leuker dan het gebruiken. Maar dat is wel vaker het geval…

8 Comments

 1. Margriet
  Posted 20 september 10 at 13:30 | Permalink

  Aaah, je moet er in elk geval 1 kwakwerkje mee maken….als souvenir 🙂

 2. Hanny
  Posted 20 september 10 at 13:58 | Permalink

  Tja, dat is wel de bedoeling… Maar ik kom moeilijk op kwakniveau momenteel. Herfstdipje?

 3. Jolande
  Posted 20 september 10 at 13:40 | Permalink

  Vind ik ook, hup aan de kwak 🙂
  En kijk je vanavond wel uit dat je per ongeluk niet een pannetje verf neerzet i.p.v. eten hahaha

  Stoepkrijt hebben ze bij de Action, joekels, Jasmine heeft een stel gekocht zaterdag.

  Wat ik ook altijd heel mooi vind is een flesje met kleine laagjes zand. Wij hebben zo’n flesje met Egyptisch zand. Toen we er waren leek het ene zand net op het andere, maar als je dan laagjes in zo’n flesje ziet, zit er toch een enorm kleurverschil in.

 4. Hanny
  Posted 20 september 10 at 14:01 | Permalink

  Het papje lijkt wel lekker eerlijk gezegd, maar het ruikt ietwat eigenaardig LOL
  Ze hadden daar ook allerlei flesjes met zandlaagjes. Erg leuk om te zien. Ik ga zelf ook nog zoiets maken met wat oker-zand. Ben alleen vergeten een zakje wit mee te nemen…

 5. loesveen
  Posted 20 september 10 at 14:56 | Permalink

  dan gooi je er toch wat van de diever zandvlakte bij? hehehe de drentse heide… mooi mooi

  of dichterbijhuis: het hemelrijk, die plas in het bos, heel mooi zand hebben ze daar!

  wat gaaf zeg die verf! in de waterige vorm mss ook als een soort inktachtige massa te gebruiken? of zie ik dat verkeedr? en dan met stokjes schilderen! zoals de chinezen :))

  oohh gaaf Hanny

 6. Posted 20 september 10 at 14:55 | Permalink

  Wat heb je weer lekker zitten experimenteren. Is waarschijnlijk een lekkere knoeiboel geworden, maar … dan heb je wel wat. Ben zeer benieuwd naar het kunstwerk dat daar uit gaat komen. Op canvas natuurlijk!

 7. loesveen
  Posted 20 september 10 at 14:57 | Permalink

  oja… juist de herfst zou je moeten kunnen inspireren…. heerlijk die kleuren passen er perfect bij!

 8. Posted 23 september 10 at 15:28 | Permalink

  Hoe kom je erop!!!:)?

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*