Ben ik nou zo naief?

handOf goedgelovig… niet van deze tijd?

Sta ik in een winkel en zie ik 3 personen, 1 man en 2 vrouwen, hun tassen vullen met kleding en andere spulletjes. Grote shoppers, gewoon open en bloot. 1 Vrouw met een tas en rits die netjes wordt dichtgezipt. Ik sta er bijna bovenop. Ze babbelen wat, schijnbaar heel ontspannen en o zo “gewoontjes”. Op de valreep worden er twee kleinigheden, een hemdje en broekje of zoiets, uit het schap gepakt en het trio loopt naar de kassa. Ik ga er naar kijken, van een afstandje maar wel duidelijk zichtbaar. En ja hoor… alleen die 2 ‘kleinigheden’ worden op de band gelegd, afgerekend en al babbelend loopt het trio naar de uitgang. Ik loop naar de kassière en zeg “Die personen hebben meer in hun tas gestopt dan dat ze hebben afgerekend’. Het meisje kijkt me verschrikt aan. Zo ook de andere klanten in de rij. Ik zeg het nog een keertje. Alleen verbazing is de reactie. Ik begin me bijna schuldig te voelen dat ik het heb gemeld.  ‘Nou’, denk ik, ‘daar schiet ik ook niks mee op’. En ik loop naar een leidinggevende (denk ik) die staat te inventariseren. ‘Ik heb net een winkeldiefstal gezien en gemeld bij de kassa. De daders lopen nog buiten denk ik.’ Ik geef een beschrijving en krijg als reactie ‘Dankuwel dat u het heeft gemeld’. Ook deze medewerkster lijkt verder geen actie te ondernemen. Ze loopt door de winkel en verdwijnt tussen de schappen. Ze gaat niet naar kantoor en niet naar buiten. Misschien heeft ze een mobieltje op zak? Zou kunnen. De daders zijn inmiddels al een eind verder….

Ik sta inmiddels heel verontwaardigd te zijn en mijn knieën beginnen te bibberen. Ja, ik beleef dit ook niet dagelijks en vind het best spannend en vervelend. Ik blijf nog even zichtbaar in de buurt hangen, voor het geval dat…

Nou, tevergeefs. Ik reken af bij een andere kassière. Ik wou naar die andere, maar die moest net even weg, een prijs controleren….

Ben ik nou zo naïef? Wordt er tegenwoordig niks meer aan winkeldiefstal gedaan en volstaat een doorberekening in de prijzen? Bah, wat een k*twereld…

10 Comments

 1. Margriet
  Posted 8 augustus 11 at 12:24 | Permalink

  Angst…ik denk dat er daarom niet gereageerd wordt.
  Knap dat je het gezegd hebt!!!

 2. Hanny
  Posted 8 augustus 11 at 12:32 | Permalink

  Ja, niet weten wat te doen… angst… Vind dat nog erger eigenlijk. Niet durven handelen omdat… ja, vul maar in. Bah! Ik bibber nog steeds. Hopelijk blijf ik bibberen om zoiets en verhard ik niet.

 3. Posted 8 augustus 11 at 12:34 | Permalink

  mijn hemel, sta jij daar nog na te bibberen terwijl zij gewoon verder gaan 🙁
  rare wereld ….

 4. Hanny
  Posted 8 augustus 11 at 12:41 | Permalink

  Ik ben blij dat ik om zoiets nog verontwaardigd kan zijn. Ik zou niet anders willen. 🙂

 5. Posted 8 augustus 11 at 12:43 | Permalink

  Het lijkt wel een droom Hanny.
  Maar inderdaad ze doen er niets tegen.
  Bij m’n dochter op het werk was laatst ingebroken alles lag overhoop hebben alles gemeld en er komt niet eens een politie kijken ze zeggen gewoon er zijn veel ergere dingen.
  Een hele rare wereld of allemaal schijters.

 6. Hanny
  Posted 8 augustus 11 at 13:00 | Permalink

  Dom antwoord van onze erg onderbezette politie. Tuurlijk, er is altijd wel iets ergers. Veel veel ergers. Met zo’n antwoord kun je toch niks? Tuurlijk zijn er prioriteiten. Tuurlijk is een school overhoop schieten geen vergelijk.
  Maar geeft dat dan zomaar een vrijbrief om te gaan stelen? Mooie boel… Nou dan ga ik ook maar even ‘shoppen’… Maar ja, mij zullen ze wel inrekenen… wedden?

 7. Posted 8 augustus 11 at 13:22 | Permalink

  Bij ons staan ze gelijk mee te kijken van wat ben je aan het doen je durf niet eens wat te pakken.

 8. Hanny
  Posted 8 augustus 11 at 13:29 | Permalink

  Dat is een goeie… gewoon wat paspoppen strategisch opstellen. Liefst met uniform of camera. Oja… camera’s genoeg overal in Nederland. Waar zijn die dan goed voor? Ter vermaak op youtube?
  Sorry, ik ben ietwat aan de melige kant (H)

 9. Posted 8 augustus 11 at 14:51 | Permalink

  Dat is ook 1 van de dingen die mij tegenhoud om in een winkel te werken. Vroeger, in mijn tijd 😉 … heb ik ze wel getackled. Ha lag ik samen met een collega boven op zo’n kleptomaan, te wachten op de politie of beveiliging. Later werd het steeds grimmiger. Ook inbraken hadden we regelmatig en dan kon ik als manager midden in de nacht het pand in terwijl de politie al weer weg was. Ben blij dat ik niet meer in zo’n omgeving, waar diefstal echt dagelijkse kost was/is, werk.

  En jij, jij bent stoer. Al is het resultaat van je optreden verbijsterend.

 10. Hanny
  Posted 8 augustus 11 at 15:06 | Permalink

  Ah, die tijd had ik wel bij je willen werken. Heerlijk tackelen en bij de kraag vatten. Die aandrang had ik nu ook, maar ja, je wordt een dagje ouder hè? Ben niet zo heel soepel en vlug meer. Bovendien ben ook ik geen held hoor… Ik zie in gedachten ook wel een wapen verschijnen. Ik ben niet heel erg dom en al helemaal niet stoer… Alleen op ‘papier’ en in tweets :-S

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*