Een stempel maken van vloeibaar rubber

Komt ie…

Neem een ornament, knoop, een leuk theelepeltje, iets met relief waar je een stempel van kunt maken.

Ik heb dit ornamentje genomen.

Neem dan een klomp fimoklei of eventueel kinderklei klei. Van fimoklei kun je meerder afdrukken maken, de klei wordt op den duur wel korrelig zou je deze opnieuw willen gebruiken. Goedkope kinderklei kan ook, maar daarvan kun je maar 1 afdruk per keer maken. De meeste klei kun je van de rubber halen en opnieuw gebruiken, de restjes kun je er met water afbortselen met bijvoorbeeld een oude zachte tandenbortsel.

Druk van de klei een platte schijf. Ik heb de klei platgedrukt met een acryl stempelblok. Dan wordt het geheel egaal en gelijkmatig. Druk hierin het voorwerp zodat je een mooie afdruk krijgt. Ook dit kun je het beste met het stempelblok doen.

Giet in de de klei voorzichtig vloeibaar rubber. Prik eventuele luchtbelletjes eruit, zorg dat het geheel waterpas ligt en laat de rubber goed drogen. Eventueel kun je nog laagjes rubber opdikken. Zorg dan wel dat de oppervlakte mooi egaal plat blijft.

Wanneer de rubber droog is kun je de rubber uit de klei trekken. Wanneer je kinderklei hebt gebruikt krijg je niet meteen alle klei er uit. De restjes kun je wegborstelen met water. Knip de randen bij en plak de stempel op een blokje.

Ik heb een aantal probeersels gemaakt die nu liggen te drogen. Ook kun je met een tandenstoker, speld of stompe pen zelf figuurtjes, tekeningetjes en tekst in de klei maken. Eventuele tekst moet normaal worden geschreven, dus NIET in spiegelschrift. Of deze probeersels gaan lukken? Ik wacht af…

De probeersels zijn niet allemaal goed gelukt. De indrukken in de klei moeten wel overal gelijk van diepte zijn en het geheel moet ook egaal op het blokje worden gekleeft. Wanneer de rubberlaag te dun is en het stempeltje te klein dan krult de rubber om. Misschien is zo’n stempeltje wel te gebruiken wanneer deze permanent op een blokje hout wordt gelijmd.

Er zijn gelukkig een paar wel gelukt. En van sommigen heb ik de kleivorm aangepast en opnieuw rubber gegoten.

Lees verder in het volgende bericht.

5 Comments

 1. Posted 16 april 09 at 21:38 | Permalink

  Wow, wat is je eerste stempel mooi geworden, echt geweldig. Ben erg benieuwd naar de andere stempels die je aan het maken bent, laat je die ook zien?
  Vind het echt super en het lijkt me ook erg leuk om te doen…

 2. Posted 14 oktober 10 at 22:06 | Permalink

  Hallo, Heel erg leuk om jouw zelfgemaakte stempels te zien. Ik ben ook volop bezig met eigen stempels maken, eerst op linoleum, daarna met gum (gom) en blok om te graferen van Artemio. Ik zou graag eens jouw techniek willen uit 😀 proberen. Ik woon in Frankrijk en heb nog steeds geen vloeibaar natuur rubber kunnen vinden. Waar heb jij deze vloeistof gekocht in Nederland ?.
  Misschien kan ik het op Internet bestellen. Dat zou reuze fijn zijn en kan ik verder experimenteren.
  Vriendelijke groeten, Henriëtte Pentenga

 3. em
  Posted 16 oktober 10 at 16:33 | Permalink

  Hallo,

  Ik vind dit zo’n leuk idee, maar waar haal je de vloeibare natuurrubber vandaan??
  Mvg
  Em

 4. Hanny
  Posted 16 oktober 10 at 18:04 | Permalink

  Vloeibaar rubber koop ik bij de hobbyzaak Jacobi in Drachten en heeft ook een online shop. 🙂
  http://www.jacobi.nl/

  Het is erg leuk om te doen, stempels maken. Ook met goedkope foam maak ik zo nu en dan een “snelle” stempel. Figuurtje knippen en eventueel “inkrassen” met een (stompe) naald. Ook erg leuk!
  http://www.trompke.nl/weblog/?p=416

 5. Posted 25 november 17 at 14:09 | Permalink

  onpage keyword nen mua quan ao nam gia si o dau top 1 google

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*