Petra

petra_copy1Petra is lid van ons miniatuur-clubje van Friesland. En ze is ook een lieve vriendin geworden. Petra is ziek, erg ziek, en ze wordt nooit weer beter. Het gaat alsmaar slechter en slechter. En wat mij nu zo verdrietig maakt is die hopeloosheid, die onmacht. En Petra? Die is altijd vrolijk en bezig met haar leven te vullen met zoveel kwaliteit als maar mogelijk is. Ze aanvaart haar ziekte als onvermijdelijk. Zij vecht maar door. Maar de laatste keer dat ik haar sprak werd ze al iets depressiever, moe was ze. Ze belde me met mijn verjaardag vanuit het ziekenhuis en kon nauwelijks praten, maar toch belde ze.
Ze lag al weer een poosje in het ziekenhuis maar wilde koste wat koste met haar nichtje, die ze als dochter beschouwt, naar Disney in Parijs. Ze is gegaan. Pure wilskracht heeft haar gebracht. Maar weer terug belandde ze weer in het ziekenhuis. Daar ligt ze nu nog. Ze wil percee naar de poppenhuisbeurs in Peize, maar ik ben bang dat niet gaat lukken.
Een andere vriendin houdt me op de hoogte hoe het gaat. Zij belt elke dag met Petra. Ik ben te laf. Ik durf niet te bellen en vreselijk vind ik dat. Dat ik dat niet durf. “Gewoon doen!”, zeg ik dan tegen mijzelf. Maar ik doe het niet. Ik ga liever naar haar toe, breng dan wat leuke doe-het-zelf-pakketjes mee en wat andere mini-spulletjes. Wanneer het haar lukt zit ze te knutselen in bed. Ze maakt van tevoren thuis allerlei pakketjes die ze mee kan nemen naar ons knutselclubje of naar het ziekenhuis. En daar zit ze dan, in bed knutselend bezig met bloemetjes en andere minifrutsels. Dat mini-gebeuren krikt haar helemaal weer op. Als het therapeutisch werkt voor iemand dan is dat wel voor Petra. Dolenthousiast is ze wanneer ze weer iets heeft ontdekt of uitgevonden.
Ik heb veel bewondering voor Petra. Zoals zij in het leven staat. Zo positief en verdraagzaam, vriendelijk en begripvol. Ze is al dankbaar wanneer ik alleen maar aan haar denk ook al zou ik helemaal niks van me laten horen.
Ik hoop dat ze er weer bovenop komt en opnieuw de kracht vindt om naar ons clubje te komen. Maar ik hoop ook dat haar leven kwaliteit houdt, dat ze blijft wie ze is en niet wegzakt in een poel van ellende en depressie. Ik kan daar niet veel toe bijdragen, maar ik ga wel mijn best doen voor dat kleine beetje. Dat beloof ik…. want is dat niet waar het om gaat in dit leven?

Reacties:

Ik ken Petra alleen online maar al snel werd het me duidelijk dat ze een bijzonder mens is, met alle positieve eigenschappen die jij hier noemt. Mijn bijdrage zou ik ook willen hebben, maar ik vertrouw er op dat een lief persoon alleen maar lieve mensen om haar heen heeft, en gelukkig is ze in Nederland. Ik hoop dat ze weet dat ook ik dagelijks aan haar denk … machteloos omdat Nederland dan toch wel weer erg groot is, om zomaar ‘s aan te wippen en te vertellen dat ze bijzonder is.
Marmod (Email) (URL) – 27 11 08 – 12:42

Volgende week ga ik naar haar toe als ze nog in het ziekenhuis ligt. Ik zal haar jouw bijdrage geven…
Hanny – 27 11 08 – 19:34

Ze mag morgen naar huis. Dus mijn tasje met spulletjes voor Petra gaat mee naar Peize. Want wie weet….
Hanny – 28 11 08 – 23:20

Ow dat is fijn nieuws. Ik ga er tenminste vanuit dat het positief nieuws is. Je eigen omgeving is in elk geval altijd fijner.
Marmod (Email) (URL) – 29 11 08 – 13:31

Ze is niet in Peize geweest. Dat zegt al veel. En vanmorgen met spoed weer opgenomen in het ziekenhuis. Ik hoop dat ik deze week nog naar Leeuwarden kan gaan. Ik ga gewoon, wat kan mij die stomme k*trug schelen!
Hanny (Email) – 02 12 08 – 14:39

moeilijk is dat … iemand die je zo dierbaar is … je ziet dit gebeuren en kan echt niets doen … behalve er voor diegene zijn, dat is dan ook wat telt …

ik lees net de comments dat ze weer is opgenomen in het ziekenhuis …
ik hoop dat je naar haar toe kan gaan …

compleet off topic, wat leuk dat je de film [snowman] ook kent! hij blijft mooi!
Gadisa (Email) (URL) – 04 12 08 – 13:34

Hanny … welnee laf ben jij niet hoe durf je;) bellen is ook niet mijn sterkste punt … er voor haar zijn hoe dan ook … er naar toe gaan of kaartje of wat nog nie meer …is toch net zo belangerijk!
zo blij dat ze in het ziekenhuis kan knutselen (hoe grappig gezicht moet dat zijn …hele bed vol met papiertjes,lijm ,tangetjes …LOL)
Ik ken Petra ook alleen maar van de mail en jullie mch … spontaan en vrolijk is ze zeker … en van disney verbaast me niks …avonturist met doorzettings vermogen…
leuk hier even gelezen te hebben …
geef d’r maar een dikke knuf van mij
gr Edward
Edward – 06 12 08 – 09:42

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*